Stortingsvalget 2013 er et godt eksempel på at mediehuset får vist fram sin betydelige samfunnsrolle.
I tillegg til at vi er en viktig debattarena, med mer enn 400 debattinnlegg og kronikker i de to valgmånedene august og september, så hadde avisa på reportasjeplass mer enn 170 nyhetssider om valgkampen. I tillegg deltok Trønder-Avisa sammen med NRK Trøndelag og Adresseavisen i egne debattprogrammer på tv, samt at vi samarbeidet med Høgskolen i Nord-Trøndelag om valgkampavslutning på Campus i Levanger med representanter fra samtlige politiske partier til stede.
Trønder-Avisa var en av avisene som deltok i Aftenpostens kampanje «Min stemme» for å få flere førstegangsvelgere til å delta i valget. Vi valgte å kjøre fire egne sider «rundt» avisa i oppstarten og hadde også en spesiell førsteside på selve valgdagen. Dessuten fulgte vi opp kampanjen med egne saker med ungdom både på nett og papir. Vi lot to førstegangsvelgere både skrive egne kommentarer fra debattmøter og bli intervjuet om deres opplevelse av valgkampen.
I flere reportasjer viste vi hvordan unge mennesker anonymt kunne mobbe hverandre på nye sosiale medier. Ungdom selv tok affære og oppmodet til at man tok avstand fra denne type sosiale medier. Dette førte til et engasjement i mediehuset og vi startet underskriftsaksjonen «Nok en nok», med følgende budskap:
«Trønder-Avisa tar initiativet til en underskriftsaksjon som vi har kalt «Nok e nok». Hovedhensikten er å bidra til at det settes i gang en nordtrøndersk folkebevegelse for vettug bruk av sosiale medier.
Samtidig ønsker vi å sette et søkelys på anonym sjikane og mobbing som foregår på sosiale medier.
Vi henvender oss både til barn og unge og deres foreldre og andre foresatte med underskriftsaksjonen.
Trønder-Avisa vil bidra til å spre gode holdninger i forhold til bruk av digitale medier.
- Vi har fått nok av sosiale medier som skaper utrygghet og dårlige oppvekstvilkår for barn og unge.
- Vi har fått nok av digital mobbing
- Vi vil bidra til at barn og unge skal få en trygg digital oppvekst.
- Vi sier nei til sosiale medier som skaper mobbing gjennom anonym sjikane
- Vi sier ja til sosiale medier som bidrar til forståelse, vennskap og gode forbindelser mellom folk
- Vi sier ja til at foreldre og andre foresatte lærer seg bruk av sosiale medier og kan være gode rollemodeller for barn og unge»
Avisa fikk mange tilbakemeldinger på underskriftsaksjonen og vi fulgte opp med en rekke reportasjer både på nett og papir gjennom hele kampanjen. I alt var det vel 6.000 personer som underskrev på «Nok e’ nok».
Ved inngangen til 2013 hadde avisa en større artikkelserie om utviklingen i Nord-Trøndelag fram mot 2030, hvor den største utfordringen vil være pensjonistboomen i store deler av fylket. Gjennom en rekke reportasjer viste vi til hva som vil skje når alderssammensetningen i store deler av fylket vil bli skjev. Hele artikkelserien var godt kildebelagt og den resulterte i en større debatt i fylkestinget om samme tema i løpet av året.
I valgkampen valgte vi å sette av journalistiske ressurser til å lage en større reportasje fra den vesle kommunen Ragunda i Sverige. Kommunen er en av de største vannkraftkommunene i vårt naboland og vi problematiserte situasjonen for Ragunda sett opp mot hva som kan skje i vårt land. Reportasjen ble flittig debattert i valgkampen.
Barnevern har vært et vanskelig tema å behandle i media. Vi har lenge vært forsiktig med å bruke mye plass på dette tema fordi det er vanskelige enkeltsaker å gå inn. Vi har imidlertid med jevne mellomrom hatt saker om «krisen» i barnevernet i mange kommuner hvor man har brukt mye mer penger enn budsjettert på denne sektoren. I 2013 har en av våre medarbeidere jobbet mye mer systematisk med dette tema, intervjuet en rekke mennesker – både voksne og barn – som har vært en del av statistikken i det offentlige barnevernet. I løpet av reportasjeserien fikk vi belyst situasjonen for barnevernet og avdekket at situasjonen for barnevernet i Nord-Trøndelag på mange området er dramatisk og dårlig.
Situasjonen for Rock City i Namsos har vi brukt mye tid og ressurser på – og presentert både på nett og papir i løpet av 2013. Dette er en sak som flere medier har belyst grundig og omfattende. I vår dekning har det vært viktig å finne ut hva som har skjedd, hvorfor det har skjedd og hvem som må ta ansvar for det som har skjedd.
Trønder-Avisa har en svært viktig funksjon som limet i mange lokalsamfunn. Noe av dette henger sammen med betydningen av at avisa er med «fra vugge til grav». Derfor betyr også personaliastoffet mye i avisa. Vi bruker ganske store ressurser på å ta bilder av foreldre og barn på sykehuset når en ny verdensborger kommer til Nord-Trøndelag. Og i løpet av 2013 hadde vi 80 fødelsesdagsomtaler, 335 minneord og 560 omtaler av gravferder og bisettelser.