Vigga

Lokalavisa Vigga startet opp i 1987, som et samarbeid mellom Studio A og kommunene Lesja og Dovre. Avisa startet som en gratisavis som ble sendt ut til husstandene. Lenge var Vigga et kommunalt informasjonsorgan. I 2006 kjøpte Fjuken Vigga, og vi ble så en del av Polaris-familien. Vigga.no ble opprettet tidlig, men det har ikke jobbet spesielt med nettsiden før i 2012. Inne i sitt 28. år har Vigga en stab på seks dyktige damer, som dekker stort og smått for sine lesere lokalt, og abonnenter ellers i verden som har tilhørighet til Lesja og Dovre. Vi leier kontor midt i Dombås sentrum, som er eneste avdelingen vår.

 Fakta
Samlet opplag 2242
Utgiversted Dombås
Ansvarlig redaktør Maria Kampesæter Kleiven (25)
Lesja og Dovre kommuner
Kommer ut Torsdag
Daglige lesere totalt
6000
Daglige brukere på nett
1523
Daglige brukere på mobil
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 1392
 • Redaksjonelle årsverk
 • 4,4
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 48
 • Antall kommentarer
 • 2
 • Antall innlegg på nett
 • Refuserte innlegg på nett
 • Antall gjestekommentarer
 • 2
 • Antall leserinnlegg
 • 144

  Mål og prioriteringer

  Som tidligere har vi fortsatt ett hovedmål; å være ei god og nær lokalavis. I 2013 har vi jobbet mer med nettavisa, i tillegg til papiravisa som fortsatt er, og vil være en stund til, hovedproduktet vårt.

  I en stadig mer digital verden, er det veldig viktig for oss å opprettholde troverdigheten. Vi bestreber å ha relevante, gode og sikre kilder.

   Vi har vært litt tøffere med å ta tyngre og vanskelige saker. I nyhetsbildet har vi blitt mer synlige, og har vært først ute mange ganger med mindre og større nyhetssaker.

  Vi har fokusert en god del på foto, og det visuelle. Dette er noe vi vil jobbe enda mer med.

  For første gang på et par-tre år, ble vi fast stab etter sommerferien, uten vikarer. Maria Kampesæter Kleiven tok over som redaktør og daglig leder, en stilling som tidligere har vært fordelt på to personer. Guro Vollen var konstituert redaktør til og med juli.

  Legg til i min rapport

  Viktigste saker

  Villrein

  En sak som har vært en gjenganger i 2013, er problematikken rundt fottrafikk og mye aktivitet inn mot Hjerkinn-platået. Reinsdyrsjegere i Lesja og Dovre klaget over dårlig jakt, fordi reinen ikke fulgte trekkruta forbi Hjerkinn-platået. Forvaltningen jobber ennå med saken, som engasjerer mange interessegrupper. (Foto: Maria Kampesæter Kleiven)

    

  Brannstasjon

  Før leieavtalen gikk ut på den eksisterende brannstasjonen i 2013, gav brannmanskapene tydelig beskjed om at behovet for ny brannstasjon var brennhett. I et felles kommunestyremøte mellom Lesja og Dovre i høst, ble det vedtatt å bygge ny brannstasjon. (Foto: Guro Vollen)

   

  Giax

  Det interkommunale Giax-samarbeidet slo sprekker i 2013, og avdelingen i Lom og Dombås ble avviklet. Ennå er det ikke noe vedtak i Lesja eller Dovre om å opprette tilsvarende tilbud. (Foto: Guro Vollen)

   

  Hjerleid

  Den største saken i år har nok vært kampen for et treårig videregående skoletilbud i Dovre kommune. Saken startet med en omkamp for skoletilbudet på Hjerleid i slutten av 2012, som resulterte i et vedtak om å utrede både ettårig og toårig løp på Dombås, i februar 2013.

  Situasjonen spisset seg i desember, da Dovre Ap og Lesja Ap truet med kollektiv utmelding, etter at et treårig skoletilbud på Dombås ikke støttes av fylkeslaget.

  I et var fakkeltog på Dombås, møtte over 1000 dovringer og lesjinger opp. Til fylkestinget reiste en samlet tropp engasjerte ungdommer og politikere, for å understreke engasjementet. Likevel vedtok et fylkesting med 19 mot 18 stemmer et ettårig tilbud på Dombås.

  Alle Lesjas Ap-representanter i kommunestyregruppa, inkludert ordfører Steinar Tronhus meldte seg ut av partiet like etter tinget. Politikere har ikke gitt opp kampen om treårig tilbud, og Vigga følger saken inn i 2014. (Foto: Maria Kampesæter Kleiven)

   

  Mest sette videoer (Vi har youtubekanal, med visning i artikkelen på vår nettside):

  Trailerkollisjon i Kjøremgrenda på Lesja
   
   

  Nummer to av mest sette videoer er litt mer kreativ, og ble en liten snakkis:

  Lagde minikanon

   

  BILDE VEDLAGT; «PEKINGESER»:


  Den desidert mest leste saken i 2013, var om en hund som savnet eier, og som muligens måtte avlives. Den spredte seg som ild i tørt gress, og ble lenket til blant annet Sverige, Island, Danmark. Politibetjenten som hadde saken, uttalte i ettertid at han satt timesvis på telefonen med forskjellige personer som ønsket å adoptere hunden. Kronerulling for karantene ble også satt i gang.

  http://www.vigga.no/2013/08/gar-en-usikker-fremtid-i-mote/

  Går en usikker tid i møte 

  Til slutt gikk det bra med Kompis, som han nå heter, og han ble omplassert til en lokal dame.

  Lykkelig slutt for kompis 

  De 10 mest leste sakene på nett: (målt i unike sidevisninger)

  Går en usikker tid i møte (11 230)

  Hund savner eier (6819)

  Syk elg felt på Dovre (2965)

  Dødsulykke på Dombfossen (2838)

  Rwality-stjerne fra Lesja (1692)

  I klørne på Kong Alkohol 

  Lykkelig slutt for kompis (1821)

  To trailere krasjet (1712)

  Oppdatert røsten(1392)

  Redd videregående (1 407)

   

  Legg til i min rapport

  Priser

  Vi har ikke fått noen priser i år, annet enn et par konfektesker og buketter fra fornøyde lesere. Noe som kanskje settes enda mer pris på, enn en diplom på veggen. Målet for 2014 er å få minst en hederlig omtale på LLA-samlingen i Bergen.

  I desember ga vi fire julehilsener til personer nominert av leserne. Det var veldig åpne rammer for å foreslå kandidater, og vi fikk inn utrolig mange flotte bidrag. Poenget var å gjøre stas på noen som gjør en ekstra innsats i hverdagen, foreninga eller jobben. Samtidig fikk vi inn forslag som kan resultere i intervju senere.

  Legg til i min rapport

  Etikk

  Vi har ikke blitt meldt til PFU.

  En etisk problemstilling hadde vi på tampen av året, da konkurrenten GD rullet ut den såkalte «vergesaken» i Lesja. Saken omhandlet en hjelpeverge som underslo et større beløp fra personen han var verge for. Vi fikk ikke kilder på saken, fikk ikke tak i dokumentene GD hadde fra blant annet Fylkesmannen. Vi fikk ingen god vinkling på saken, og valgte da å følge opp saken når økonomiansvarlige i Lesja kommune valgte å trekke seg fra stillingen sin. Da henviste vi til Gds artikkelserie tidligere om saken. Saken er ennå under etterforskning.

   

  En annen sak var den såkalte «sponsor-saken». En sponsoravtale skapte hodebry internt i Dombås IL (DIL). Flere skiløpere var med Team Statkraft Nord-Østerdal med sin sponsor, samtidig som hovedsponsoren til skigruppa i DIL hadde krav på sin profilering. Sponsoravtalene og drifta i idrettslaget dreide seg om store beløp, så selv om idrettslaget er en frivillig organisasjon, med stor innsats fra ubetalte folk, måtte vi skrive om saken. Konflikten førte til «folkesnakk», og uavklart situasjon for skiløperne i skvis mellom sponsorer. Vi valgte å kjøre saken med medlemmene av foreldregruppa til barna på kretslaget anonymisert, for å beskytte 15-16-åringer, som egentlig bare hadde lyst til å satse litt mer på idretten sin. I løpet av tida vi jobbet med saken, ble DIL enige med hovedsponsor om en revidering.

   

  Vi holder fortsatt tett øye med kommunene, i forhold til om de følger reglement, og postjournaler og offentlighetspraksis. Vi sender stadig innsynskrav på lukkede dokumenter.

   

  Vi har merket et økende engasjement rundt saker på nettet. Spesielt nettsaken om pekingeseren (omtalt under nettsakene), som ble en snakkis, og skapte engasjement utover landegrensene.

  Legg til i min rapport

  Journalistfaglig utvikling

  Vi har ikke hatt noen kurs i 2013, annet enn LLA-samlingen i mars.

  Vi har løpende evaluering og planlegging av avisa. Etter sommerferien bestemte vi oss for å ha redaksjonsmøtene på onsdag, etter deadline. Det er delte meninger om å ha møtet etter «luften har gått ut av oss», men vi har generelt bedre arbeidsflyt på torsdager og fredager. I tillegg har vi et utvidet møte første torsdag i hver måned.

   

  Konkurransesituasjonen er nokså lik som i 2012. Vi har ingen andre lokalaviser i vårt område, vi har regionavisa GD, som ikke dekker like bredt her.

  Vi merker en varierende konkurranse fra et grafisk firma, som har gitt ut magasin med ujevne mellomrom. Ellers merker vi på annonsesituasjonen at flere større bedrifter har gått konkurs siste årene, flere av dem større annonsører.

     Legg til i min rapport