Åndalsnes Avis

Åndalsnes Avis er inne i sin 89. årgang i 2014. Men Nye Åndalsnes Avis AS ble etablert 1. september i 1983 i regi av Richard Nergaard, i dag politisk redaktør i Romsdals Budstikke. Åndalsnes Avis feiret sitt 30-års jubileum sammen med å flytte inn i splitter nye leide lokaler i Romsdalsveien sentralt på Åndalsnes i september 2013. De nye lokalene ble offisielt åpnet med snorklipping av de fem redaktørene siden oppstarten for 30 år siden. Publikum ble invitert til åpent hus denne dagen. Åndalsnes Avis har 8 ansatte (7,6 årsverk). Tre i markedsavdelinga (2 på heltid og en i 60 prosent) og fire heltidsansatte i redaksjonen. I tillegg til redaktøren. Avisa har Rauma kommune som sitt primære nedslagsfelt og jobber under slagordet «På lag med Rauma». Det betyr at vi skal være et speilbilde av det som skjer i «Verdens beste kommune for naturglade mennesker».

Fakta
Samlet opplag 3646
Utgiversted Åndalsnes
Ansvarlig redaktør Lars Smisethjell (52)
Rauma kommune.
Kommer ut Tirsdag, torsdag, lørdag.
Daglige lesere totalt
9000
Daglige brukere på nett
3000
Daglige brukere på mobil
999
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 3588
 • Redaksjonelle årsverk
 • 5
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 52
 • Antall kommentarer
 • 5
 • Antall innlegg på nett
 • 1700
 • Refuserte innlegg på nett
 • 150
 • Antall gjestekommentarer
 • 50
 • Antall kronikker
 • 999
 • Antall leserinnlegg
 • 200

  Mål og prioriteringer

  I slutten av september flytta vi inn i splitter nye lokaler på knappe 200 kvadratmeter i Romsdalsvegen 2, på gateplan og i etasjen under der vi hadde tilhold i mange år før brannen 5. april i 2012. Etter ett år «bortgjemt» så var vi plutselig svært synlige og tilgjengelige igjen.

  Vi markerte nye lokaler sammen med 30-års jubileum (etablert 1. september i 1983) med åpen dag 23. september og påfølgende markering med styre, konsernledelse og ansatte om kvelden.

  Vi skal være nærmest det som skjer lokalt, vi er et ultralokalt medium - på papir og nett – for leseren og annonsøren. Vi er et speilbilde av det som skjer i en kommune med 7400 innbyggere Vi skal jobbe videre med å gjøre papir og nett unike hver for seg; våre lesere skal være «avhengige» av begge produktene.


  Legg til i min rapport

  Avisens samfunnsrolle

  Vi har fått kritikk fra politikere fordi vi har satt kritisk blikk på prioriteringene mellom by og bygd. Vi har omtalt rådmannens bonusavtale, vi har fulgt opp den mangeårige saken om bru over eller tunnel under Langfjorden. Vi har klart å skape et engasjement hos flere enn på flere år. Økninga i antall leserinnlegg i papir og kommentarer på nett er en positiv konsekvens av dette.

  Bestesaker 1 : Som ved et under reddet tyske Deborah livet takket være to tenåringer ved Rauma elvs bredder. Møtet mellom dem på sjukehuset i Trondheim ble sterkt. Foto: Stein Siem.

  Bestesaker 2: En helt vanlig sak om skolestarten. Men barnas glede i bildet forteller mye. Foto: Stein Siem.

  Bestesaker 3: Et vanlig bilde, men en sterk sak. Vidar Gridset (bildet) fra Isfjorden levde sammen med bestekameraten sin, uten å vite at han var drapsmannen på fjellet Aksla i Ålesund. Foto: Lars Smisethjell.

  Bestesaker 4: Kjetil Sæther (til venstre) reddet livet takket være ryggsekken og kameraten Johan Høgseth etter fallulykke fra isfjordsfjella. Foto: Stein Siem.

  Bestesaker 5: Unik og spektakulær utsikt fra fjellet Nesaksla ved Åndalsnes, takket være et nybygd utkikkspunkt. Foto: Evy Kavli.

   

  Årets to mest sette videoer:

  Den mest sette videoen var Knut Karijord som gråtkvalt var på leiting etter sin savna bror, laget av Anders A. Hagen, sett 2286 ganger:
   
   
  Her er link til video da krana skulle ut av byggeprosjektet Kvartal 1 på Åndalsnes med noen millimeters presisjon, laget av journalist Evy Kavli, sett 940 ganger:
  http://www.andalsnes-avis.no/incoming/article8960821.ece
   

  Mest leste saker:

  Mannen som var på leiting etter sin savna bror: http://www.andalsnes-avis.no/nyheter/article8633631.ece

  Vidar som opplevde at bestekameraten var drapsmann: http://www.andalsnes-avis.no/nyheter/article8237121.ece

  Endre som opplevde at jenta «alle» trodde var død var live likevel: http://www.andalsnes-avis.no/frapapir/article8874501.ece Politibetjenten som omkom etter fall på tur ned fra Romsdalshorn: http://www.andalsnes-avis.no/nyheter/article7984877.ece

  Jegeren som hadde kjempeflaks etter fallulykke i fjellet: http://www.andalsnes-avis.no/nyheter/article8443187.ece

  Priser: Ingen i redaksjonen har deltatt kåringer. Vi har engasjert lesere gjennom fotokonkurranser til nyttår, påske, sommer. Vi har kåret Årets Pepperkakehus etc.

  Journalistfaglig utvikling: Redaktør og journalister på fagseminar i regi av sine respektive fagforeninger.

  I begynnelsen av januar i 2014 startet nettansvarlig på Re-startkurs del 1 av 3 på IJ, Fredrikstad. Papir og nett evalueres daglig. Kurs i regi av digital satsing i Polaris Nordvestlandet. Større fokus spesielt på side 1 i forkant av utgivelsene. Mer malstyrt produksjon med maler og geometrier har gjort kvaliteten på det vi presenterer «strammere».

   

  Legg til i min rapport

  Journalistfaglig utvikling

  Her er to av de tilsammen ti sidene i et reportasje-rigg om litauere i Rauma som Åndalsnes Avis publiserte lørdag 23. november 2013. Teksten var både på norsk og litauisk.

   

  Redaktør og journalister på fagseminar i regi av sine respektive fagforeninger.

  I begynnelsen av januar i 2014 startet nettansvarlig på Re-startkurs del 1 av 3 på IJ, Fredrikstad. Papir og nett evalueres daglig. Kurs i regi av digital satsing i Polaris Nordvestlandet. Større fokus spesielt på side 1 i forkant av utgivelsene. Mer malstyrt produksjon med maler og geometrier har gjort kvaliteten på det vi presenterer «strammere».

  Etikk

  Ingen PFU-saker i 2013. Tre PFU-saker totalt i avisas 30-årige historie. Vi ble frikjent i alle sakene. Den mest omfattende debatten tok vi i forkant av da bestekameraten til en drapsmann sa ja til å stå fram i avisa.

  Lars Smisethjell

  ansvarlig redaktør

  Legg til i min rapport