Sør-Trøndelag

2013 ble et hektisk og ganske så strevsomt år for alle ansatte, og hele mediehuset har jobbet målrettet for å effektivisere drifta. Målet har vært å redusere ressursbruken på produksjon, for å frigjøre ressurser til innholdsproduksjon – med stor satsing på digitale innholdsprodukter. Med fasit i hånd synes jeg vi har lyktes godt!

 

 

Fakta
Samlet opplag 6805
Utgiversted Orkanger
Ansvarlig redaktør Anders Aasegg Morken (37)
Skaun, Orkdal, Agdenes, Snillfjord, Hemne, Meldal, Rennebu og Rindal
Kommer ut Alle dager unntatt søndag og mandag
Daglige lesere totalt
21000
Daglige brukere på nett
8000
Daglige brukere på mobil
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 7420
 • Redaksjonelle årsverk
 • 12
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 250
 • Antall kommentarer
 • 46
 • Antall innlegg på nett
 • 1700
 • Refuserte innlegg på nett
 • 700
 • Antall gjestekommentarer
 • 100
 • Antall leserinnlegg
 • 1000

  Mål og prioriteringer

  Sør-Trøndelag har som mål å være den viktigste formidleren av nyheter, kultur, sport og meninger for innbyggerne i nedslagsfeltet vårt.

  Gjennom året har vi arbeidet målrettet med å prioritere hva vi gjør til papir og hva vi gjør til nett – med det for øyet å kunne satse betydelig digitalt uten å forringe papirproduktet. Resultatet av dette arbeidet har gitt oss mulighet til å kunne overføre to årsverk som utelukkende jobber digitalt. Med tanke på at kommunene i vårt nedslagsfelt har et rikt næringsliv, har vi fått på plass egne næringslivssider på fredager. «Hovedmenyen» her er bedriftsstafetten, hvor vi presenterer en dybdesak med en ny bedrift hver fredag.  Det er bedriftene selv som bestemmer hvilke bedrifter vi skal presentere – derav bedriftsstafetten. Tilbakemeldingene på denne satsinga har vært svært positive – både fra leserne og næringslivet. Vi har også hatt som mål å rydde opp i seksjoneringa av avisa – hvor vi har samlet nyheter, sport, kultur, næringsliv og magasin/lørdag i faste seksjoner gjennom avisa.      

  Legg til i min rapport

  Avisens samfunnsrolle

  Navnesaken Gjølme-Råbygda i Orkdal var en sak som skapte stort engasjement i 2013. Her ga avisa innbyggerne anledning til å uttrykke meninger og følelser knyttet til hvorvidt grenda skulle hete Gjølme eller Råbygda. Gjennom å bringe til bords fakta og meningsytringer, bidro vi blant annet til økt respekt og forståelse når navnesaken endelig ble avgjort. Ikke minst bidro vi til at berørte parter fikk delta og påvirke i en sak som angikk dem.

   

  I 2013 hadde vi besøk av flere ulver i distriktet vårt. Blant annet ble to ulver skutt med forebyggelse som begrunnelse. STs journalist John Marvin Myrhaug tok bilder av den ene ulven på kort hold, mens vår frilansfotograf John Øystein Berg både filmet og fotograferte ulven under dens vandring i distriktet. Her fikk vi satt rovdyrdebatten skikkelig på dagsorden.

  I 2013 fulgte vi også godt opp saken om ny regional travbane i Midt-Norge. I forbindelse med at Leangen travbane skal selges, er Orkdal blant lokaliseringsalternativene til ny travbane – ei investering på opp mot en halv milliard kroner.

  Gjennom reportasjeserien «Morshjertet» på lørdager fikk leserne våre møte mødre med helt ulike utgangspunkt. Vi presenterte unge mødre, lesbiske mødre – der barnet i realiteten vokser opp med to mødre alenemødre, alenemødre o.s.v.

  8. mars 2013 ga vi ut en rykende fersk nyhetsavis der vi var spesielt bevisst på å bruke kvinnelige kilder. Det var viktig å synliggjøre hvilken rolle og hvilken form for makt kvinner faktisk har i samfunnet anno 2013, og det er alltid viktig at media bevisstgjøres hvordan de bruker kildene sine.

  I forbindelse med TV-aksjonen hadde vi en serie med spesielt fokus på sykdommen demens. Dette er en skjult sykdom som i altfor stor grad er preget av skam og fortielse. I serien kom vi tett innpå  mennesker som er i tidlig fase av sykdommen, men som også har hatt den i mange år. Vi satte fokus på hvordan det er å leve med sykdommen og hvordan den best kan håndteres av miljøet rundt og nærmeste pårørende.

  Patina – I 2013 ble prosjektet Patina et begrep i distriktet. Det handler om 27 damer i alderen 67 -88 år som har danset på scener både lokalt, ved Trøndelag Teater, ved Den norske Opera & Ballett i Oslo og i USA. Vi har fulgt prosjektet tett da vi ser hvilken betydning et slikt fenomen har både menneskelig, samfunnsmessig, og ikke minst historisk. I denne sammenheng handler det også om at media har styrke og evne til å følge et prosjekt fordi det er noe vi tror på.

  Patina-damene fortsatte sin suksess inn i 2013.

  Priser
  Vi deler ut ST-prisen, som er en tradisjonsrik pris som har vært delt ut i mange år av avisas historie, STs frivillighetspris og STs talentstipend.
  I denne forbindelse arrangerte vi også i 2013 et storstilt kulturshow i Orkdal kulturhus hvor vi promoterer oss selv som kulturaktør og ikke minst synliggjør de mange talentene og dyktige utøverne vi har lokalt.

  Årets 10 mest leste saker

  Saken med helikopteret som landet på autovernet under bistand ved ei trafikkulykke i Snillfjord har desidert mest treff av enkeltsakene som ble publisert på avisa-st.no i 2013.
  Helikopter landet på autovernet   44 356
  Har våknet fra koma     19 299
  Har overlevd på rømmen i ni år    15 315
  Her ser du ulven i Hemne    14 561
  Video går verden rundt     13 473
  Amfi-brannen oppklart     12 954 
  Bil i bergveggen      11 648  
  Dyretragedie ved høyspentledning    11 258
  – Flaks at jeg lever      11 235
  Bompengene dine bidrar til millionutbytte  9284

   
  Årets mest sette videoer


  Helikopterlandinga ved Melvatnet i Snillfjord er i en helt egen klasse mht. antall visninger i av videoer publisert på avisa-st.no i 2013. Dessverre kom den før Xstream mediamaker var på plass, noe som gjorde at Youtube fikk treffene for filmen av den eksepsjonelle helikopterlandinga som gikk verden rundt etter at den først var publisert hos oss.
  Filmen har hatt vel 1,3 millioner treff på Youtube.
  Helikopter landet på autovernet


  Dyretragedie i Snillfjord  4523 
  Lastebilkonvoi   3377 
  Ulv i Ytre Snillfjord   3115
  Brann på Amfi   2819
  Isbading på julaften   1703
  Ekstremvær i Snillfjord  1651
  Maren filmen ulven   1563
  Trailer kjørte av fv 714  1398
  Ordføreren var første kunde  1300
  Brann i kyllingfjøs   1127

  Konkurransesituasjon:


  Adresseavisen og NRK er vår største konkurrent på hendelsesnyheter. Vi merker også at lokale nettsteder som Orkangervel.no, Meldal.no, Trollheimsporten.no og Skaunnytt.no gir oss økt konkurranse på lokale hendelser, aktiviteter og nyheter. Som lokalavis, hvor «alle er venner med alle» på sosiale medier, opplever vi også Facebook om en betydelig konkurrent – både på nyhetshendelser og som underholdningskanal

  Legg til i min rapport

  Journalistfaglig utvikling

  Avisen dekker kostnadene til Hellkonferansen for samtlige redaksjonelle medarbeidere.

  Daglig evaluering av vårt redaksjonelle arbeid.
  Redaksjonelle kurs og fagsamlinger i regi Adresseavisen.
       

  Legg til i min rapport

  Etikk

  Avgjørelse i PFU-sak fra året før. Sak 093/12, Hans Kringstad mot Sør-Trøndelag.

  Saken handlet om flere forhold knyttet til utbetaling av spillemidler til Orkdal idrettslag i forbindelse med utbygginga av Knyken skianlegg. Avisa ble felt på ett av anklagepunktene til Hans Kringstad, nemlig retten til samtidig imøtegåelse – Vær Varsom-plakaten punkt 4.14.

  Anders Aa. Morken,
  sjefredaktør

  Legg til i min rapport