
Vårt mål er å lage en god og variert lokalavis med aktuelle nyheter, interessante reportasjer, intervjuer, kommunalt stoff, kultur, sport og småstoff. Avisa skal "speile hverdagen" på godt og vondt for hitterværinger og frøyværinger flest, og holde leserspaltene åpne for samfunnsengasjerende debatt og meningsbrytninger.
Nedfelt i vår strategi er visjonen om å være den beste formidler av lokal informasjon i øyregionen. Hitra-Frøya – uavhengig av kanal – skal inneholde stoff som interesserer flest mulig, gammel som ung. Det er der et klart "nærhetsmål" med alt stoff som presenteres i Hitra-Frøya. Resultatet av vårt journalistiske arbeid skal presenteres på den teknologiske plattformen som vi gjennom nyhetsdøgnet mener er den beste, det vi si papiravis, nettavis, brettavis, mobilutgave eller video.
Redaksjonen har i 2013 videreført en prioritert nyutvikling av helgestoffet, samt forsøkt å systematisere jobbing mot større reportasjer/reportasjeserier innen ulike samfunnsområder. Dette er en utfordrende balansegang i en tid der vi samtidig utfordres på lokal nettaviskonkurranse hvor innsatsen er kjappe nyhetsmeldinger.
At vi har en viktig posisjon i de fleste øyværingers liv, understrekes av resultatene i lesermarkedsundersøkelsen. I 2013 - som året før - svarer hele 98 prosent av alle øyværinger i undersøkelsen at de bruker minst en av våre kanaler gjennom uka. Vi har en daglig dekning (pr. mars 2013, kilde Norfakta) for papiravisa på tett oppunder 80 prosent og for nettavisa på 60 prosent. Siden siste undersøkelse har trafikkveksten på klassisk nett flatet noe ut, mens trafikken på tablet og mobil har økt kraftig. For papir har opplaget forsatt falt.
Nyhetsovervåkning
Et viktig satsingsområde i 2013 har vært å styrke oss på rask nyhetsformidling av plutselige hendelser. Dette for å stå sterkere rustet mot sosiale medier og større redaksjoner, hvor dette også er en prioritert oppgave. For få år siden innførte redaksjonen i Hitra-Frøya kveldsvakter, som nå gjør at redaksjonen er fast bemannet gjennom uka fra kl. 08-20, + helgevakter. I 2013 ble det innført et prøveprosjekt, i samarbeid med de andre lokalavisene i Adresseavisen Gruppen, der nyhetsovervåkning i tidsrommet 23.30-07 utføres av felles nattevakt i Adresseavisen. Vaktjournalisten legger ut førstemelding (breaking news) på vårt nettsted, konfererer med redaktøren når det kan være behov for å sende ut fotograf/journalist og når det kreves redaksjonelle avklaringer. Redaktøren i Hitra-Frøya avgjør om oppfølgingen skjer lokalt og/eller i samarbeid med vaktjournalisten. Denne ordningen er gjort permanent fra 2014.
Redaksjonen i Hitra-Frøya har i løpet av 2013 også inngått samarbeidsavtale med Frøya Film & Bilder, som er en mangeårig leverandør av nyhetsbilder til NRK og TV2. Også dette for å styrke kapasiteten på nyhetsovervåkning og leveranser av innhold fra plutselige nyheter. I tillegg gir denne avtalen muligheter til produksjon av større, planlagte nyhetsreportasjer fra øyregionen, som vår lille redaksjon sjelden har kapasitet til å lage på egenhånd.
Video
Økt produksjon av lokalt videoinnhold har vært et uttalt mål i 2013. Vi er på rett vei og har aldri laget så mange videoinnslag/-snutter som i 2013. Men fortsatt er hyppigheten for ujevn; video er ennå ikke en fast del av "ryggmargsrefleksen" verken i planleggingsfasen eller når vi er ute i felten. Redaksjonen har brukt året på teknisk tilrettelegging i form av ny webtv-player, egen videoseksjon på nettsidene, innkjøp/opplæring av drone (helikopter med kamera) og så vidt begynt kursing.
Ny mobilversjon og egen tablet-utgave
Lokalavisa har i samarbeid med de andre lokalavisene i AGG i løpet av året fornyet vår mobilutgave samt utviklet en egen tablet-utgave. Det er interessant å registrere at den klassiske web-trafikken IKKE har gått ned i etterkant, men holdt seg stabil og sågar kan vise til en liten økning. Hvilket sier oss at det fortsatt er potensial for digital vekst OG at de trofaste leserne våre bruker oss på flere plattformer. Mobile enheter (mobil+tablet) står nå for omlag halvparten av den digitale trafikken. Både den klassiske nettutgaven, tabletutgaven og mobilutgaven er utstyrt med egne og unike annonsesett.
Leserengasjement
Tilgangen på leserbrev varierer fra uke til uke, men holder seg totalt noenlunde stabilt. Vi føler at vi fortsatt har rimelig god "kontroll" på nettdebatten. Antallet kommentarer har tatt seg opp utover høsten, uten at vi har registrert at det har senket lista for debattens standard. Vi modererer fortsatt debatten før publisering. Vi har ingen god forklaring på hvorfor antallet kommentarer øker igjen; det kan være medvirkende at også konkurrenten vår har lagt seg på en strengere linje. Men vi mener nå å ha dekning for å kunne si at det meste av nettdebatten i regionen nå foregår på hitra-froya.no.
Mot slutten av året fikk vi på plass muligheten til å legge leseravstemminger knyttet til artikler på nett. Dette må anses å være en blanding av underholdning og et stemningsbarometer, men er likefullt med på å øke engasjementet rundt lokale temaer/konkrete artikler. Vi får i dag langt flere henvendelser direkte på vår Facebook-vegg enn tidligere, både kommentarer, rettledninger, tips og innspill. Dette er positivt.
Hitra-Frøya deler ut julestjerner til lokal hverdagsheler i hver utgave gjennom desember, basert på innspill fra leserne selv. Dette er populært nærstoff, brukt i papiravisa gjennom "alle" år. Nytt av året var at vi også la disse ferdige reportasjene på nett gjennom romjula, med gode lesertall.