Brønnøysunds Avis

2013 var Brønnøysunds Avis 94. årgang. Avisen kommer ut med tre papirutgaver i uken. l tillegg er nyhetstrykket høyt på BAnett, Norges første nettavis, etablert 6. mars 1995.

Fakta
Samlet opplag 3874
Utgiversted Brønnøysund
Ansvarlig redaktør Matti Riesto (42)
Brønnøy, Sømna, Bindal, Vega og Vevelstad
Kommer ut Tirsdag, torsdag og lørdag
Daglige lesere totalt
12000
Daglige brukere på nett
8000
Daglige brukere på mobil
Fordeling lesere
 • Antall sider produsert
 • 4716
 • Redaksjonelle årsverk
 • 8
 • Fordeling stoff/annonser
 • Antall lederartikler
 • 152
 • Antall kommentarer
 • 1
 • Antall innlegg på nett
 • 780
 • Refuserte innlegg på nett
 • 150
 • Antall gjestekommentarer
 • 3
 • Antall leserinnlegg
 • 608

  Mål og prioriteringer

  Brønnøysunds Avis skal som regionens største redaksjon være den ledende nyhetsformidleren på Sør-Helgeland. Dette gjelder både på papir og nett, og det er en rolle vi har fylt i 2013.

  Avishuset: Brønnøysunds Avis holder til i Storgata i Brønnøysund og har 15 ansatte

  For Brønnøysunds Avis har 2013 vært et år som har vært preget av store nyhetssaker og fortsatt digital transformasjon. Den store nyhetssaken gjennom året har vært Brønnøysundregistrenes nybygg, hvor staten skal investere 1-1,5 milliarder kroner lokalt i nær framtid.

  Legg til i min rapport

  Avisens samfunnsrolle

  Avisen har vært med på å skape debatt når det gjelder de ulike fløyene og meningene om hvor Brønnøysundregistrene skal bygge nytt.

  Oljerapport: Ikke alle kjente seg igjen i milliardtallene om oljevirkninger i en rapport.

  I september startet vi en debatt om en oljerapport, som engasjerte mange. Flere kilder mente at den delvis oljeselskap-finansierte rapporten overvurderte oljebransjens ringvirkninger i regionen, og det ble debatt i byen da ulike meninger om dette ble luftet.

  Avisen har ikke delt ut noen priser i 2013, men vi deler ut BA-blomsten til lokale ildsjeler hver uke.

  Årets ti mest leste saker:

  I fjor var saken om Tor Holms observasjon av en bjørn på veien like før jernbanebrua på Tosenveien i september mest lest på BAnett.

  Før bildet ble tatt hadde Holm fått med seg at andre hadde sett bjørn på Brekkeidet i Sømna. Men han hadde aldri forventet å komme centimeter fra rovdyret selv.

  – Jeg trudde ikke mine egne øyne da jeg så den, det var en ganske artig opplevelse, sa Holm.

  Den nest mest leste saken var det Brønnøy kommune og eiendomsleder Arnt Ståle Sæthre som utløste. Han stilte opp med husnøkler og ville gi bort et hus til 2,7 millioner kroner i juli. Senere bestemte kommunen at de ville gi bort enda et hus. Til slutt var det Dag Arne Rødsjø (48) fra Rissa i Sør-Trøndelag som overtok begge husene, mot at han hentet dem selv.

  Saken om Siv Olsen som havnet på sykehus etter å ha spist lunsj på Mega ble klikket inn til en tredjeplass over årets mest populære saker av leserne.

  Ikke lenge etter at kommunen varslet at de ville gi bort et hus, fant Ole Christian Olsen fra Brønnøysund ut at han ville gjøre det samme. Saken om Olsens hus-stunt ble den fjerde mest leste saken.

  Leserne var imidlertid - i det lange løp - mer opptatt av en del andre ting.

  – Ingen av disse sakene hadde nubbsjans mot våre faste, statiske tjenester. Webkameraet hadde seks ganger så mange klikk i løpet av 2013 som mest leste sak. Annonsetorget følger med nesten fire ganger så mange klikk og skipstrafikken sniker seg inn like bak annonsetorget, sier nyhetsredaktør Bård Pedersen.

  Mest lest i 2013:

  1. Møtte bamse på veien

  2. Gir bort hus til 2,7 millioner kroner

  3. Endte på sykehus etter lunsj på Mega

  4. Vil gi bort huset

  5. Varsler sterk kuling

  6. Feriesenteret rasert

  7. Navnet frigitt

  8. Satt bak rattet da stormen snudde bilen

  9. - Tilstanden alvorlig

  10. Funnet omkommet

  Årets mest sette videoer, i rekkefølge:

  Varsler sterk kuling (de to mest sette videoene i én og samme sak)

  Brukte 20 minutter på å legge til

  Blir flau av Anette Sagen

  Sannhetens øyeblikk

  Der ingen skulle tru...

  Se video av bilbrannen

  Bli med gjennom den nye tunnelen

  Hør hva reven sier

  Se det lyne

  Årets viktigste saker:

  Fylte kirken for Kjell

  Molvikhammartunnelen er åpnet

  Melder oppbud i Bindal

  Regjeringen har gjort et tomtevedtak

  - Jeg gleder meg, sier Lars Peder Brekk (58), påtroppende direktør for Brønnøysundregistrene.

  Måtte reise fra kone og barn

  - Jeg er ydmyk og stolt

  Kjøper opp Widerøe

  Flystreiken er over

  Feriesenteret rasert

   

  Legg til i min rapport

  Journalistfaglig utvikling

  Avisens konkurrenter er regionavisen Helgeland Arbeiderblad i Vega, Vevelstad, Brønnøy og Sømna og Namdalsavisa i Bindal. I tillegg har NRK Nordland en journalist i Brønnøysund. Vi følger med dem, for de bidrar til å gjøre oss bedre.

  Brüssel: BA var i 2013 på femdagers kurs i Brüssel for å lære mer om EØS. Dette er trainee Torjus Kleiven Kandal ved Nord-Norgekontoret i Brussel. Foto: Bente MildeVår egen avis evaluerer vi hver påfølgende dag etter utgivelse, med tanke på bilder, kildebruk, vinklinger og etiske valg som ble tatt. I tillegg gjennomføres det interne samlinger med kursing og evaluering på tirsdager samt kompetansedager i konsernregi i Trondheim, spesielt på nettsiden. I 2013 har også redaksjonsmedlemmer deltatt på åpenhetstinget i Oslo og på femdagers EØS-kurs i Brüssel.

  Legg til i min rapport

  Etikk

  Brønnøysunds Avis ble innklaget én gang til PFU i 2013.

  Det var familiemedlemmer av daglig leder i næringsutviklingsselskapet Bindal Initiativ AS (BIAS)som reagerte på avisens artikler hvor selskapet og lederen ble kritisert for manglende resultater. Saken kom opp i PFU 28. januar 2014. PFU konkluderte med at nyhetsdekningen av saken var balansert, men avisen ble felt for manglende samtidig imøtegåelse (Vær varsom-plakaten 4.14) og manglende saklighet og omtanke (Vær varsom-plakaten 4.1) for publiseringen av et leserbrev som kritiserte BIAS-lederen og hans familie.

  I mars 2013 behandlet PFU-klagen fra året før, om et leserbrev, hvor klager reagerte på det de mente var identifisering i en barnevernssak i brevet. Her konkluderte PFU med at avisen hadde brutt med vær varsom-plakatens punkt 4.8:
  "4.8. Når barn omtales, er det god presseskikk å ta hensyn til hvilke konsekvenser medieomtalen kan få for barnet. Dette gjelder også når foresatte har gitt sitt samtykke til eksponering. Barns identitet skal som hovedregel ikke røpes i familietvister, barnevernssaker eller rettssaker."

  I den grad de to sakene har fellestrekk, så er det at de er påminnere om at redaktøransvaret og kravene til balansert framstilling også gjelder for leserbrev.

  Matti Riesto,
  ansvarlig redaktør og daglig leder

  Legg til i min rapport