Dette er noen av de viktigste sakene der Adresseavisen har satt dagsorden i 2013:
De sannsynliggjorte overgrepene ved Vikhov offentlige skole
Flere tidligere elever ved Vikhov skole for tunghørte har fått rettferdserstatning for sannsynliggjorte seksuelle overgrep ved skolen på 60- og 70-tallet. Overgrepshistoriene ble kjent ved spesialskolen allerede i 1972, men sakene ble aldri politianmeldt og er nå strafferettslig foreldet. I samtale med Adresseavisen har en mengde tidligere elever ved internatskolen fortalt om overgrep i tiden fra 1958 til 1972. Disse samtalene med mer ga grunnlaget for dokumentaren «De mørke årene ved stillhetens skole». Saken har tidligere ikke vært omtalt offentlig.
Etter Adresseavisens artikler har mange har funnet mot til å snakke om sin «hemmelige barndom», og en rekke tidligere elever ved skolen har nå søkt om erstatning for overgrep. Minst sju nye erstatningssaker er kommet til behandling, hvorav én sak er avgjort med erstatning som resultat. Advokatkontoret Lippestad, som har flere av sakene, mener at de øvrige sakene står meget sterkt.
11 avisartikler. Nettversjon: http://www.adressa.no/nyheter/sortrondelag/article7071491.ece
Brukollapsen på Rotvoll 8. mai 2013 kollapset plutselig det midlertidige bæresystemet for Rotvollhaugen bru, og store mengder betong, armering, forskaling og reismateriell falt ned over den sterkt trafikkerte Haakon VIIs gate. Vekten på det som raste ned var 800 tonn. To personer ble begravd i massene og omkom.
Adresseavisen kom raskt til ulykkesstedet og fikk tidlig opp en god dekning. Vi sendte direkte tv fra rundt kl. 16.15 til ca 01.00. Brukollapsen var en stor nasjonal hendelse og vi skjønte tidlig at det var flere spørsmål vi måtte jobbe videre med etter at selve hendelsen skjedde. Tålmodighet og utholdenhet er viktig i slike store hendelser. Saken var ikke over selv om veien ble åpnet igjen.
Dekningen av denne saken vant klassen for hendelsesnyheter ved utdelingen av «De trønderske journalistprisene 2013».
Samleside om brukollapsen
De syv søstrene fra Namsos
Desember 2012 faller to prinsipielle høyesterettsdommer i såkalte asylbarnsaker. I Namsos bor syv søstre med endelige avslag på sine asylsøknader, og hvis Høyesterett støtter barna i de andre sakene, får også søstrene svært trolig bli i Norge. Derfor drar vi til Namsos for å bli kjent med jentene og deres drømmer.
Et halvt år senere banker politiet på, og søstrene tvangssendes til fattige kår i Jordan, på grensen mot krigsherjede Syria. Adresseavisen drar dit for å dokumentere hvordan de lever, og for å vise konsekvenser av dagens praksis i slike svært vanskelige og omdiskuterte saker. Nå ventes deres sak å komme opp i tingretten på nyåret, og nettopp avveiningen mellom «barns beste» mot «andre innvandringsregulerende hensyn» vil bli tema.
2. juli: Søstrene pågrepet i Namsos i dag
3. juli: Vi er i flyet nå
4. september: Slik lever de syv søstre nå
Fabrikkbrannen på Ranheim
Tidlig på formiddagen den 15. august 2013 bryter det ut brann i Peterson Packagings papirlager på Ranheim i Trondheim. Det er snakk om minutter før brannen tar fullstendig overhånd i lageret. Bare 20-30 meter fra dette lagerbygget står to enorme gasstanker. Saken kommer etter hvert i stor grad til å handle om disse tankene.
Dersom flammene når tak i disse vil eksplosjonsfaren være svært stor. Nødetatene og kommunen forbereder en storstilt evakuering av en hel bydel, midt i arbeids-, barnehage- og skoletiden. Informasjonsbehovet blant befolkningen ble på svært kort tid meget stort.
Evakueringsområdet på Ranheim ble etter hvert utvidet, og brannens omfang økte. Samtidig ble flere ressurser rettet inn mot å lage hendelsesjournalistikk, både fra området utenfor sperringene og fra live-sentralen i redaksjonen.
For Adresseavisen ble dette en ilddåp i direkte web-TV i kombinasjon med direkte tekstoppdateringer som også innebar en ny type forløpende dialog med våre lesere.
Fakta og tall:
TV: Livedekning ble vist over 100 000 ganger
Klassisk: 170 026 unike brukere og 1 377 360 sidevisninger
Mobil: 92 827 unike brukere og 568 336 sidevisninger
Papir: Oppslag og fire sider om brannen dagen etter
Tyfonen på Filippinene
8. november traff den kraftigste stormen som noen sinne er registrert, Tacloban på Filippinene. Vindkast opp mot 350 km/t dro med seg en springflo som feide over byen med 220 000 innbyggere. Hus, biler, trær, løse gjenstander, strømlinjer og vannforsyninger ble totalt utradert.
Ved kysten i katastrofeområdet befant trønderen Erlend Johannesen seg, sammen med om lag 100 barn og noen voksne fra barnehjemmet han har drevet siden 2005. Etter noen dager i mørke, kom det livstegn fra 30-åringen, men byen og barnehjemmet manglet fortsatt strøm, mat og vann når vinden løyet. Ingen visste når eller hvordan Erlend og barna skulle komme seg ut.
Sent på kvelden 9. november reiste Adresseavisen med en journalist og en fotograf til Filippinene for å dekke konsekvensene av katastrofen, og skjebnen til Erlend Johannesen og barnehjemsbarna.
Som første mediehus fikk vi kontakt med Erlend. Videoene med hans møte med sin far er vist på nettet hos alle våre samarbeidende regionaviser og på TV 2 og NRK. De vant også klassen for bildejournalistikk ved utdelingen av «De trønderske journalistprisene 2013».
En av flere saker på nett: 14. november: - Aldri kjempet så hardt i hele mitt liv:
Ekstremstormen «Ivar»
I løpet av få timer 12. desember ble Midt-Norges beboere fanget av ekstremværet «Ivar». Flyvende gjenstander og knuste ruter gjorde at politiet måtte stenge av Trondheim sentrum, og beboere i hele regionen ble anmodet om å holde seg innendørs på grunn av den kraftige vinden. I løpet av kort tid ble det mobilisert en egen storm-redaksjon, som bidro til at adressa.nos livedekning for svært mange ble den beste informasjonskilden i alt kaoset som oppsto. Lesernes engasjement overgikk all annen respons vi har opplevd tidligere. I de få intense timene stormen pågikk, var publikum med på vår direkterapportering av «Ivar».
Vi mener dette er et innblikk i fremtidens måte å dekke hendelsessaker, hvor man raskt rapporterer direkte fra hendelsessted(ene), gir en bred journalistisk dekning og samtidig får til et nært samarbeid mellom redaksjon og publikum. Vi ser at ved store hendelser verserer det mye forskjellig informasjon i sosiale medier, og tilbakemeldingen fra publikum var at de oppsøkte adressa.no som en hovedkilde for korrekt informasjon.
Fakta og tall:
TV: Livedekning ble vist nesten 25 000 ganger
Klassisk: 221 846 unike brukere og 1 975 3240 sidevisninger dette stormdøgnet
Mobil: 117 000 unike brukere og 958 907 sidevisninger
Papir: Fire sider om «Ivar» dagen etter
Utdrag fra Live-TV gjennom hele stormen
Helsetoppenes reiser
Våren 2013 avslørte Adresseavisen at 30 helseledere fra Sør- Trøndelag deltok på en tre ukers lang reise i Australia, betalt av kommuner og leverandører. Reisevirksomheten hadde foregått gjennom flere år, til land verden rundt. Vi fortalte om det hittil ukjente «Sør-Trøndelag pleie – og omsorgsforum», som arrangerte turene som ble finansiert gjennom solide overskudd fra konferanser forumet holdt.
Overskuddet kom fra kommunenes og leverandørenes innbetalinger i forbindelse med konferansene. Kommunene har også betalt inn egenandelen til deltakerne – i tillegg til å gi permisjon med lønn. Adresseavisens avsløringer førte til en granskning fra rådmannens utredningssekretariat, så en omfattende granskning fra kommunerevisjonen i Trondheim. Revisjonen fastslo at den omfattende reisevirksomheten var brudd på kommunens etiske regelverk. Revisjonen avdekket også ulovlig privat bruk av kommunens biler. Flere helsetopper ble fjernet fra sine stillinger som følge av saken.
Serien om helsetoppene vant klassen for nyhetsjournalistikk under kåringen av «De trønderske journalistprisene for 2013».
Nettsak om helsetoppene
Politikerne på Krokholmen
Stortingsvalget 2013 ga landet ny regjering fra Høyre og FrP med Erna Solberg som statsminister etter åtte år med rødgrønt styre. Under valgkampen samlet Adresseavisen stortingspolitikerne fra alle partier i Nord- og Sør-Trøndelag på Krokholmen ved Stokkøya i Åfjord kommune. Hensikten var å lage informativt, spennende og underholdende stoff (web-tv, tekst, foto, konkurranser) som øker interessen for valget blant velgerne.
Vi fikk også «Trøndelagsbenken» til å gå sammen om en felles forpliktelse til å arbeide for fem konkrete saker til beste for Midt-Norge.
Video fra Krokholmen
En av sakene fra Krokholmen
Kampen om laksemakten
Adresseavisen lå tett på da Midt-Norges flaggskip i oppdrettsbransjen, Salmar, våren 2013 ble en del av den politisk betente eierkampen om konkurrenten Cermaq. Salmar signaliserte interesse for å kjøpe Cermaqs norske virksomhet, og dermed bli en av verdens tre største lakseprodusenter. Striden endte med at Cermaq solgte fôrselskapet Ewos, men dersom Solberg- regjeringen gjør alvor av planene om å selge statens aksjer i Cermaq, kan det være duket for omkamp om laksemakten.
Oppdrettsgiganten Salmar leverte et årsoppgjør som viste en halv milliard kroner i overskudd. Reitangruppens årsregnskap viste en omsetning på 71,7 milliarder kroner, og et overskudd før skatt på to milliarder kroner.
Kværner føler seg sviktet
Sju store utbyggingskontrakter på rad gikk til offshoreverft i utlandet. Det norske i Trondheim ville bygge plattform og understell på Ivar Aasen-feltet i Norge, men ga seg etter press fra Statoil. Adresseavisen reiste til Italia og dokumenterte at verftet som nappet understellkontrakten foran nesa på Kværner Verdal, har svært lite erfaring med norske forhold. Tida vil vise om Det norskes og Kværners hovedeier Kjell Inge Røkke får rett i at risikoen for kostnadssprekk og forsinkelser er skyhøy. Imens står Kværner Verdal helt uten oppdrag fra våren 2014.
Aktiviteter i lokalsamfunnet og regionen
Adresseavisen driver en omfattende utadrettet virksomhet. Vi arrangerer Barnas Skidag, nyttårskonsert med prisutdelinger (samarbeid med Trondheim symfoniorkester), «Utawards» (leseravstemninger på en lang rekke felter innen kultur- og uteliv), «Trondheimshelg» med konserter, mosjonsløp med mer.
Vi deler ut priser på sentrale samfunnsområder: Olavsstatuetten til idrettsutøvere i verdensklasse, «Liv Ullmann-prisen» til årets kulturpersonlighet, og vi kårer «Årets trønder» (med NRK). I 2013 ble Erlend Johannesen kåret til Årets trønder.