Sanntidsjournalistikk i Adressa

Moderne journalistikk foregår i stadig større grad i sanntid. Adresseavisen satset i 2013 derfor hardt på ulike direktesendinger – både i form av tekst og i form av tv-sendinger.

Brannen i papirlageret på Ranheim var en av de mange større hendelsene som fikk livedekning på adressa.no høsten 2013.Foto: Glen Musk

Mediehuset er nå i ferd med å ferdiginstallere sin bærbare «live-sekk» nummer to og har allerede sendt direkte fra to ulike steder samme dag. Live-sekkene innebærer at vi kan sende fra nær sagt hvor som helst, når som helst.

Live-enhetene brukes både til planlagte live-sendinger, som RBK-magasinet Live, eller ulike debatter. Ved full implementering i 2014 håper vi også å kunne sende direkte fra medarbeidernes mobiltelefoner.

Eksempler på RBK-magasinet

Vi setter også opp live-sendinger fra ulike dramatiske situasjoner, som ved større ulykker eller i forbindelse med dårlig vær. Både ved den dramatiske brukollapsen i Trondheim våren 2013, og ulike værsituasjoner utover høsten, ble dekket med time etter time av direkte tv-bilder. Denne type sanntidsjournalistikk blir det mer og mer viktig å mestre, både teknisk og etisk.

Brukerne kan nå følge live-sendinger direkte på pc, mobil eller brett og dette øker farten og utfordringene i den journalistiske formidlingen. Adresseavisen har tøffe målsetninger når det gjelder webtv i 2014, og direktesendinger blir en meget viktig del av den totale tv-satsingen vår.

Gjennom 2013 har adressa.no og Medielab sammen utviklet et eget teknisk rigg for live-sendinger. Dette «live-studioet» i form av tekst, video og kobling til sosiale medier, har vært et betydelig kompetanseløft i redaksjonen. Med en løsning kalt «Scribble live» integrert i vanlige artikler på adressa.no, kan vi både drive direkte nyhetsoppdatering og samtidig informere brukerne, som for eksempel i forbindelse med uværet «Ivar».

Her kan vi også lett integrere brukernes informasjon ved at de logger seg på med Twitter, Facebook eller andre redskap, og bidrar inn med informasjon eller tilbakemeldinger. Dermed kan vi drive en direkte journalistisk rapportering i symbiose med brukerne. Flere av disse artiklene er blant våre mest leste i 2013 og viser at dette er veien å gå for moderne nyhetsjournalistikk. I disse artiklene legger vi også inn video når det passer, slik at brukerne kan velge om de vil følge en tekst-sending eller en tv-sending.

Live-studio under uværet Ivar

Digitale satsinger

Adresseavisens redaksjon har i 2013 sjøsatt en rekke egne digitale, journalistiske satsinger. På egen hånd og sammen med Medielab har vi sørget for at våre brukere fikk innholdet både forklart og presentert på nye måter. Utgangspunktet for satsingene var også at de skulle fungere på mobil, noe som selvsagt skaper en ytterligere utfordring for våre medarbeidere. Blant de mange eksemplene i 2013, finner vi satsingen «Hverdagshelter».

Her er det mulig for brukerne selv å bidra med kandidater til en oversikt over hvilke mennesker som gjør noe ekstra. Folk kan da både dele og ”like” de forskjellige heltene.

 Vårt helt nye skattekart tar offentlige skatte-tall og presenterer dem i en helt ny sammenheng:

 I forbindelse med det redaksjonelle Oppdraget (se også egen artikkel), så ble det utviklet en rekke nye spennende digitale løsninger.
En av disse var en såkalt longform artikkel, som blander tekst, bilder og video om en hofteoperasjon, på en helt ny måte:

Gjennom et samarbeid med cXense har vi, som første nyhetsnettsted i Norge, en rekke nye redaksjonelle løsninger:

  • Lenker til andre tematisk relevante artikler, på alle artikler - på alle plattformer.
  •  Moduler med forslag til andre saker som trender på sosiale media eller som kan passe brukerens adferd.
  •  Delvis som resultat av dette, og koblet med egne redaksjonelle rutiner og design, en meget høy sidevisningsproduksjon og lesing i forhold til andre nettsteder.

(Se neste artikkel, "En historie fra virkeligheten")

Atle Bersvendsen, redaktør for nett og mobil i Adresseavisen

Legg til i min rapport