Stadig mer digitalt – men papiret lever

Nå er også de mindre mediehusene for alvor over på digital publisering. Samtidig er det fortsatt slik at det journalistiske fundamentet og den lokale forankringen er avgjørende for vår posisjon.

Når jeg leser gjennom rapportene fra alle redaktørene i Polaris Media, er det tydelig at 2013 har vært et år for et digitalt gjennombrudd. Ikke slik å forstå at gode leveranser på nett er et nytt fenomen, men mange av mediehusene har tatt store skritt videre i dette året. Noen sitater:

Mediehuset iTromsø har iverksatt en reell digital først-strategi, som gjennomsyrer all virksomhet i mediehuset.

(Jørn-Chr. Skoglund i iTromsø)

Digitalt først! Det er noe vi har jobbet mye med i 2013, og gjennom en betydelig forflytning av ressurser over til nett har vi allerede gjort store framskritt med tanke på trafikk.

(Kjell Rune Henriksen i Harstad Tidende)

I november 2013 bestemte vi oss for å ta eit sterkare grep på nett. Vi auka frekvensen på publisering av saker.

(Erling Wåge, Fjordenes Tidende)

Et viktig satsingsområde i 2013 har vært å styrke oss på rask nyhetsformidling av plutselige hendelser.

(Bjørn Rønningen i Hitra-Frøya)

Digitale nyvinninger

Mange av de andre redaktørene har lignende utsagn. Men det handler ikke bare om å legge ut mer på nett, kjappere og oftere. Det handler også om å utvikle nye fortellerteknikker og finne fram til digitale løsninger som gir leseren en ekstra opplevelse.

Sunnmørspostens prisvinnende satsing «Rush» er et godt eksempel. På en helt ny måte viste de visuelt hvordan de ulike trafikantene i Ålesund tok seg fram. Hanna Relling Berg forteller mer om dette i sin rapport.

Skattekartet og «hverdagsheltene» er eksempler fra Adresseavisen. Året som gikk har ellers vært et skikkelig gjennombrudd for livedekning av hendelser i Adressa.

Med brukollaps, branner og stormer har livestudioet på adressa.no blitt en publikumsvinner. Under stormen «Ivar» før jul ble det satt trafikkrekorder både på mobil og nett.

Romsdals Budstikke satte inn sine digitale muskler under dekningen av cupfinalen Molde-RBK.

På samme måte var både Driva og Dølen viktige digitale nyhetsformidlere under dramatiske ras- og flomkatastrofer i sin region.

Kampanje mot nettmobbing

Journalistiske tema som ellers går igjen i mange aviser er debatter omkring offentlige nedskjæringer, store samferdselssaker og kommunesammenslåing. Men det handler ikke bare om de tydelige samfunnssakene, Trønder-Avisa satte i gang en reportasjeserie og underskriftsaksjon de kalte «Nok er nok». Dette var en kampanje mot mobbing på sosiale medier. Fosna-Folket berørte en alvorlig side av dette temaet da de skrev om hvordan sosiale medier kan være brukt av voksne menn som misbruker unge jenter.

Sterke menneskehistorier når ofte flest lesere. Historien til iTromsø om 11 år gamle Yalda og hennes families kamp for å få bli, satte følelser i sving.

Engasjement i lokalsamfunnet

Flere av mediehusene har engasjert seg i ulike aktiviteter i lokalsamfunnet. Harstad Tidende gikk inn som «official media partner» i verdens nordligste etapperitt på sykkel, «Arctic Race og Norway» og gav ut et stort magasin som ble distribuert over hele Nord-Norge.

SortlandsAvisa og VOL stod bak prosjektet «Fløtt heim» med en egen konferanse for ungdom, politikere og næringsliv.

Adresseavisen arrangerte, i samarbeid med NRK, flere folkemøter i forkant av stortingsvalget.

Uansett om det handler om små begivenheter som kulturkvelder i grendahuset, krevende lokal strid eller kongebesøk (som på Trøndelagskysten sist sommer), lokalavisene er uunnværlige historiefortellere. Dette er imidlertid ingen selvfølge, for å beholde grepet på leseren, må vi levere troverdig journalistikk og vi må formidle den på de plattformene som folk bruker.

Flere PFU-fellelser

Hvordan står det så til med troverdigheten? Holder vi mål også etter etiske standarder? PFU-statistikken viser at mediehusene våre ble innklaget i alt 28 ganger i 2013. To ble avvist, to ble trukket, ti fikk forenklet behandling, og de resterende 14 endte slik: Sju brudd, to kritikk og fem ikke brudd. I tillegg kommer to fellelser i saker fra i fjor som er blitt behandlet i 2014.

Dette er litt flere fellelser enn i fjor, men ingen dramatisk utvikling. Dette er sakene som endte med «kritikk» eller fellelse:

iTromsø fikk kritikk for å ha offentliggjort navnet til jenta som arbeiderpartipolitikeren Roger Ingebrigtsen innrømmet å ha hatt et intimt forhold til.

Samme avis ble felt for en sak med kritisk omtale av en byråd og en politiker. Avisen hadde samtidig imøtegåelse bare fra den ene.

Brønnøysunds Avis ble felt av samme grunn (VVP 4.14) og mangel på saklighet og omtanke (VVP 4.1) i forbindelse med et kritisk leserinnlegg. BA ble i 2013 felt i en sak fra 2012. Dette gjeldt også et leserbrev som medførte identifisering i en barnevernssak (VVP 4.8 – når barn omtales).

Hitra-Frøya fikk kritikk fordi ikke opplyste i nettutgaven at de forgjeves hadde forsøkt å innhente samtidig imøtegåelse fra den kritiserte politimesteren. Det holdt ikke å skrive dette i papirutgaven. (VVP 4.14)

Avisa Sør-Trøndelag ble felt for samme paragraf i en sak som ble innklaget i 2012 og behandlet i 2013. Saken gjeldt utbetaling av spillemidler til et idrettsanlegg.

Fjordenes Tidende ble også felt for mangel på samtidig imøtegåelse. De publiserte et leserinnlegg med påstander mot direktøren i Helse Førde.

Sunnmørsposten ble felt for en artikkel med en video som viser en sjåfør som kjører i feil kjøreretning. Fellelsen blir begrunnet med at journalisten først fortalte hvem hun var da sjåføren spurte. Hun burde presentert seg først (VVP 3.3 – premisser).

Adresseavisen ble felt for en sak som handlet om et dødsfall som viste seg å være et drap. PFU mente at avisen gikk for langt i å insinuere at legen, som ikke oppdaget dette, hadde opptrådt klanderverdig (VVP 4.1 – saklighet og omtanke).

Alle disse sakene, og flere andre, er nærmere beskrevet under de enkelte mediehusene.

Stein Arne Sæther, samfunnsredaktør i Adresseavisen

Et lite knippe nyhetsbilder fra noen av konsernets mediehus:

Legg til i min rapport