Adressa Søndag

Fra papirbaserte til heldigitale magasiner.

Adresseavisen lanserte 15. desember sitt første heldigitale magasin. Adressa Søndag er et aktualitetsmagasin der vi først og fremst har vektlagt å lage spennende saker og visuelle opplevelser på en digital plattform. Her vil du finne alt fra gode lesesaker fra inn- og utland til kryssord og nyttestoff som virkelig utnytter digital funksjonalitet. Til sammen utgjør magasinet hver uke ca 60-70 sider redaksjonelt stoff. I tillegg kommer annonser. Adressa Søndag er frem til nå kun lansert på Ipad. I løpet av våren 2014 vil også magasinet kunne leses på Android, vanlig browser og mobil.

Innhold
Hovedsatsningen i Søndag er alltid coversaken. Vi har som krav til denne saken at den skal kunne selge inn magasinet hver Søndag og representere noe av det beste vi gjør innenfor digitale fortellermåter. Krav til hovedsaken er derfor at den alltid skal bestå av andre elementer i tillegg til teksten, som for eksempel video, grafikk og bildeserier. Vi legger stor vekt på å presentere en gjennomarbeidet coverstory hver uke. Alle avdelinger i redaksjonen bidrar, og utvikler saken etter tydelige målsetninger til både innhold og form.

Videre har vi utviklet innholdssatsninger som mobilportrettet, egne spalter («Fru Fabelaktig», «Helt Konge», «Sprek») og anbefalinger for uka som kommer («Bruk uka» og matspalte). Fotografene våre får boltre seg hver uke med å vise frem det beste de har gjort av fotojournalistikk i spalten «Lukkertid». Her vil leserne også finne ukens beste bilder fra internasjonale bildebyråer. I tillegg har vi satset på en større utenriksreportasje og en jobb- og karrieresak i hvert nummer.

Vi har lagt stor vekt på at magasinet skal være enkelt å produsere, og vi følger stort sett samme oppsett fra uke til uke. Sakene blir illustrert med bilder, bildekaruseller, video, grafikk og illustrasjoner.

 Design og navigasjon
Under utvikling av produktet har vi lagt stor vekt på å gi en god brukeropplevelse. Det gjør vi at vi har prioritert visuell formidling og enkel funksjonalitet som gir den aller beste leseropplevelsen på nettbrett. Magasinet har horisontal navigasjon mellom artiklene, navigeringen internt i artikkelen er vertikal. Fontparken består av «Platform», «Graphik» og «Freight». Vignettene er neddempet og en del av spaltene har unik utforming.

Pilot
Adressa Søndag har vært et pilotprosjekt for Adresseavisen sammen med programvareselskapet CCI, som er vår leverandør av produksjonssystem fra før av. Tanken er at vi fremover skal kunne lage digitale utgaver av innhold på en enkel og minst mulig ressurskrevende måte. NewsGate versjon 3.5.1 fra programvareselskapet CCI gjør oss i stand til å produsere digitale utgaver med utgangspunkt i ett produksjonssystem.

Sideplaner opprettes på samme måte som papiravisen i «PageDirector». Redaksjonelt innhold legges inn i «NewsDirector», på samme måte som vi gjør for papiravisen og nettutgaven. Sluttdesignet lages i «LayoutChamp», det samme verktøyet som vi bruker i papirutgaven.  Dette verktøyet brukes også til å legge på såkalte widgets, som styrer de fleste multimediale effekter i magasinet.

Dette betyr at terskelen for å produsere flere digitale produkter vil være lav og at flere lettere kan bidra. Vi ser for oss at vi enkelt kan lage heldigitale utgaver også av våre andre papirbaserte magasiner på sikt. I tillegg er det åpnet for at vi kan gjøre det samme med de daglige papirutgavene som i dag kun finnes digitalt som pdf.

Vi har vært pilotkunde hos CCI på dette produktet. Det betyr at en del av funksjonaliteten ikke er på plass eller ikke er så god om vi hadde ønsket på nåværende tidspunkt. Det betyr også at magasinet er under kontinuerlig utvikling og fungerer som en redaksjonell lab for oss.

Mer til abonnentene
Adressa Søndag er i dag gratis mot registrering, men vil på sikt bli en del av vårt betalte innhold. I løpet av 2014 lanserer vi Adressa Pluss for våre abonnenter: En løpende digital nyhetstjeneste for våre abonnenter. Denne tjenesten vil sammen med våre utgavebaserte produkter som Søndag og den daglige e-avisa utgjøre våre hovedproduktene for betalt, digitalt innhold. Erfaringene vi nå gjør oss med registrering på Søndag er nyttige erfaringer å ha med seg inn i vårt betalingsprosjekt.

Kirsti Husby, utviklingsredaktør i Adresseavisen

Legg til i min rapport